Skip to content
All posts

Hvad er strøm?

Strøm er en uundværlig del af vores moderne liv, og det er svært at forestille sig en dag uden elektricitet. Vi bruger det til at tænde lyset om morgenen, til at lave vores morgenkaffe, til at oplade vores mobiltelefoner og til at køre vores elektriske apparater. Men selvom vi alle er afhængige af strøm, tænker vi sjældent over, hvordan det egentlig fungerer, og hvad der sker bag stikkontakten, når vi tilslutter vores apparater. 

Hvad er strøm? Strøm, også kendt som elektricitet, er en form for energi, der opstår, når elektroner bevæger sig gennem ledende materialer som kobber eller aluminium.

Disse elektroner udgør de negative ladninger, der kredser omkring atomerne i materialet. Når vi skaber en elektrisk kreds ved at forbinde en strømkilde, som for eksempel et batteri eller en stikkontakt, til en elektrisk enhed, som for eksempel en lampe eller en computer, får vi elektronerne til at bevæge sig gennem kredsen og generere strøm.

Hvordan fungerer det så? Elektronerne bevæger sig i en lukket kreds, hvor de flytter sig fra den negative pol (normalt den sorte ledning) til den positive pol (normalt den røde ledning) af strømkilden. Denne bevægelse skaber en elektrisk strøm, der kan bruges til at drive vores elektriske apparater.

Vekselstrøm og jævnstrøm

Der er to typer af elektricitet: vekselstrøm (AC) og jævnstrøm (DC). Vekselstrøm er den type elektricitet, der leveres til vores hjem gennem elnettet. Den skifter retning med en bestemt frekvens for at overføre energi på lange afstande. Jævnstrøm derimod flyder altid i samme retning og bruges typisk i batterier og mindre elektroniske apparater.

Som et el firma er vi opmærksomme på, at strøm er afgørende for vores hverdag. Det er den kraft, der driver vores moderne livsstil, og vi arbejder for at sikre, at den leveres pålideligt og sikkert til vores kunder.