Skip to content
All posts

Skovene er afgørende for vandmiljøet

I vores smukke danske skove spiller vi en afgørende rolle i bevarelsen af vores vandmiljø. Skovene er faktisk med til at øge mængden af rent grundvand, og vi må prioriterer at minimere brugen af sprøjtemidler og kunstgødning sammenlignet med landbruget. Selv vores produktion af juletræer og pyntegrønt bruger færre kemikalier end traditionelt landbrug. Vi fortsætter med at udvikle alternative metoder til bekæmpelse af ukrudt og skadedyr i skovbruget i samarbejde med forskere.

Der er mange forskellige påvirkninger og processer der spiller ind på næringsstofudvekslingen i skoven. Regnvandets udvaskning af næringsstoffer, effekten af træfældning samt forvitring, atmosfærisk tilførsel og gødskning er alle centrale faktorer i denne dynamik.

Næringsstofudveksling i skoven:

  • Udvaskning: Regnvand opløser stoffer i skovjorden, hvilket kan resultere i tab af næringsstoffer som kvælstof og fosfor og skabe problemer i vandmiljøet.
  • Træfældning: Fjernelse af træer fra skoven påvirker næringsstofpuljen.

Processer, der øger næringsstofpuljen:

  • Forvitring: Jordens mineraler nedbrydes og frigiver næringsstoffer til træerne eller udvaskes.
  • Atmosfærisk tilførsel: Stoffer fra atmosfæren deponeres på træernes overflade, herunder svovl, kvælstof, kalcium, kalium og magnesium.
  • Gødskning: Brug af passende næringsstoffer som gødning kan forhindre tab af næringsstoffer.

Den danske skov- og vandmiljøpolitik arbejder aktivt sammen for at sikre rent grundvand i fremtiden gennem målrettet tilplantning af skove, især løvskove, og en pesticidfri skovdrift. Naturen spiller en uvurderlig rolle, og det er vores fælles ansvar at passe godt på den. Lad os fortsætte med at værne om vores skove og bevare det rene vandmiljø.