Skip to content
All posts

Verdensmål 7 - bæredygtig energi for alle

 

Europæiske lande, inklusive Danmark, har formået at overgå forventningerne ved næsten et årti i deres bestræbelser på at opfylde FNs syvende verdensmål om bæredygtig energi før 2030. Ifølge et nyt polsk studie, publiceret i tidsskriftet Plos One, har landene oplevet "systematiske fremskridt" gennem 2010'erne. Dette er en betydningsfuld bedrift, der signalerer en samlet forpligtelse til grøn energiomstilling i Europa.

Sverige indtager stolt førstepladsen, tæt fulgt af Danmark, Estland og Østrig. Studiet påpeger imidlertid, at selvom Danmark bevarer sin andenplads, har det i det seneste årti gjort de mindste fremskridt blandt EU-landene. Et tegn på, at der stadig er arbejde at gøre for at opretholde og accelerere bæredygtighedsindsatsen.

 

FN Verdensmål 7 - Bæredygtig Energi for Alle

I mellemtiden står Verdensmål 7 - Bæredygtig Energi - som et centralt element i FNs dagsorden for bæredygtig udvikling frem mod 2030. Dette mål søger universel adgang til pålidelig og moderne energiforsyning til en overkommelig pris. Mellem 1990 og 2010 steg antallet af personer med adgang til elektricitet med imponerende 1,7 milliarder, men udfordringer vedrørende elektricitetsmangel forbliver relevante, især i udviklingslande.

Overgangen til alternative energikilder, såsom sol, vind og termisk, har vundet momentum. I 2011 udgjorde vedvarende energi mere end 20 procent af den globale energiproduktion. Men der er stadig arbejde at gøre, da hver femte person mangler adgang til elektricitet. Universel adgang til elektricitet inden 2030 kræver investeringer i rene energikilder og vedtagelsen af omkostningseffektive standarder for teknologier. Det er ikke kun afgørende for at fremme vækst, men også for at bevare miljøet.

 

Delmål og Indikatorer for Bæredygtig Energi

Verdensmål 7 er opdelt i flere delmål og indikatorer for at måle fremskridt. Disse omfatter sikring af adgang til elektricitet, øget andel af vedvarende energi i det globale energimix, forbedring af energieffektiviteten og styrkelse af internationalt samarbejde. Et tættere blik på disse mål og indikatorer viser, at der skal investeres betydeligt i forskning, udvikling og infrastruktur for at opnå en bæredygtig energifremtid.

Verdensmål 7

Du kan læse mere her 

En bæredygtig fremtid

Bæredygtig energi er ikke kun et mål, men en afgørende nøgle til en levedygtig fremtid. Europæiske landes fremskridt er opmuntrende, men der er stadig udfordringer, der skal tackles. FN's verdensmål 7 er en rettesnor for vores fælles indsats mod bæredygtig energi for alle. Lad os alle bidrage til denne globale bestræbelse ved at støtte investeringer, innovation og samarbejde, der bringer os tættere på en grønnere og mere bæredygtig fremtid.