Skip to content
All posts

Grøn milepæl: Ørsted skal fange tusindvis af tons CO2

Ørsted er netop blevet kåret som vinder af et stort udbud om CO2-fangst og lagring, og det betyder, at tusindvis af tons CO2 fremover ikke vil ende i atmosfæren fra skorstenene på Ørsteds kraftværker. I stedet vil den klimaskadelige gas blive fanget og sendt til Norge for at blive begravet dybt under Nordsøen.

Planen er, at Ørsteds kraftværker vil blive udstyret med det nødvendige udstyr om 2,5 år, og de forventer at fange 430.000 tons CO2 årligt fra de to værker. Dette vil bidrage til at opfylde Danmarks klimamål om at reducere CO2-udledningen.

Med støtte på over otte milliarder kroner fra staten er Ørsted begejstret for denne mulighed for at bekæmpe klimaforandringerne. Klimaminister Lars Aagaard (M) er også tilfreds med planen og mener, at det bringer en afgørende teknologi i spil for at fjerne CO2 fra atmosfæren.

To af Ørsteds kraftværker, Avedøre syd for København og Asnæsværket ved Kalundborg, vil være pionerer inden for denne relativt nye og uprøvede teknologi. Målet er at have de fuldt funktionsdygtige CO2-fangstanlæg klar allerede i december 2025, hvilket er tidligere end forventet.

Dette er et vigtigt skridt fremad i indsatsen på at bekæmpe klimaændringerne. Hvis Ørsted kan opfylde deres plan, vil det være en milepæl i CO2-reduktion og en stor hjælp til at opnå klimamålene.