Skip to content
All posts

Bør Danmark tage mere af skraldet?

Klimaændringer er et presserende problem, der påvirker hele planeten, og selv om Danmark har taget nogle skridt til at løse problemet, kan der gøres mere. I en nyligt offentliggjort artikel i Ingeniøren "Skal Danmark tage mere af skraldet?" argumenteres der for, at Danmark bør tage mere ansvar for at håndtere klimaændringerne.

 

Den danske kronprins Frederik har lanceret et CO2-lagringsprojekt i den danske del af Nordsøen, næsten 50 år efter at hans far, prins Henrik, åbnede Danmarks olie- og gasindustri i samme område. Den opfangede CO2 lagres i et porøst sandstensreservoir under det tidligere oliefelt Nini West i en dybde på ca. 1 800 meter under havets overflade under flere skifelag, der fungerer som en kappe. Klimaværktøjet er støttet af flere organisationer, herunder den grønne tænketank Concito, Dansk Industri og tidligere klima- og energiminister Dan Jørgensen.

Nogle kritikere som Axcelfuture og NOAH har dog advaret om, at CO2-lagringsprojektet i den danske undergrund kan ende med at blive en fejlinvestering på op mod 16 milliarder kroner.

 

Desuden ser miljøorganisationer som Levende Hav, Høfde 42-gruppen, VedvarendeEnergi og NOAH CO2-lagringsmetoden som en overtrædelse af det grundlæggende princip om ikke at bruge undergrunden som affaldsdepot. Danmarks undergrund kan indeholde op til 22 milliarder tons CO2, hvilket svarer til mellem 500 og 1.000 års danske emissioner på det nuværende niveau. Selv om internationalt samarbejde om miljø- og klimaspørgsmål kan være nødvendigt, er der delte meninger om betydningen af international arbejdsdeling. Desuden kan Danmarks ekspertise inden for affaldshåndtering, hvor importeret affald brændes for at skabe energi, give bedre muligheder for negative emissioner end import af CO2, der er opsamlet i udenlandske affaldsanlæg.

Hvad er dine tanker om dette? Tror du, at disse foreslåede tiltag vil hjælpe Danmark med at skabe en mere bæredygtig fremtid for alle?

 

Hos Energiselskabet Elg er vi fokuseret på at levere 100% grøn energi, deltag sammen med os i den grønne revolution, modtag et gratis tilbud i dag eller tal med en af vores venlige energirådgivere for at reducere dine elregninger OG dit CO2-fodaftryk!